زمان تقریبی مطالعه: 4 دقیقه
 

تحریف مفهوم زهد





«زهد» یکی از مفاهیم والای اسلامی که مورد تحریف قرار گرفته است.


۱ - اهمیت زهد و پارسایی



این واژه تنها یک بار در قرآن مجید و در سوره یوسف آمده است. «و شروه بثمن بخس دراهم معدودة و کانوا فیه من الزاهدین» ولی در روایات اسلامی درباره اهمیت آن بحث بسیار گسترده‌ای شده است. در تاریخ زندگی زاهدانه پیامبر (صلی‌الله‌علیه‌و‌اله‌وسلّم) و همچنین امیرمؤمنان (علیه‌السّلام) و ائمه هدی و اصحابی مانند سلمان فارسی، ابوذر غفاری، مقداد، میثم، عمار یاسر و امثال‌این بزرگواران، واژه زهد فراوان دیده می‌شود حتی (اگر باعث تعجب نشود) در روایات درباره زهد حضرت سلمان آمده است که زندگی‌ ایشان در کنار آن حشمت و قدرتی که خدا در اختیار او قرار داده بود، بسیار ساده و زاهدانه بوده است.

۲ - مفهوم نادرست زهد



دشمنان ما واژه «زهد» را تحریف کرده‌اند و زهد اسلامی را به‌این صورت تعریف می‌کنند: ثروت‌ها و حکومت‌ها را به دنیاپرستان واگذارید و دنیا را به اهلش بسپارید. به عبارت دیگر،‌ این تعریف، عامل تخدیر برای توده‌ها و تضعیف شدن در مقابل جهان خواران و مستکبران دنیا شده است.

۳ - زهد در روایات اسلامی



اما روایات اسلامی درباره زهد چه می‌گویند؟ مرحوم کلینی در کتاب کافی از امام صادق (علیه‌السّلام) ‌این تعبیر زیبا را نقل می‌کند که می‌فرماید: «جعل الخیر کله فی بیت و جعل مفتاحه الزهد فی الدنیا» اگر تمام نیکی‌ها، افتخارات، موفقیت‌ها و فضایل را در اتاقی بگذارند و قفل کنند کلید درب‌ این اتاق زهد است. از‌این جا معلوم می‌شود زهد عامل تمام نیکی‌ها و موفقیت‌هاست. در ادامه‌ این روایت آمده است: «حرام علی قلوبکم ان تعرف حلاوة الایمان حتی تزهد فی الدنیا» آن‌هایی که اهل زهد در دنیا نباشند، حلاوت‌ ایمان را نخواهند چشید. از‌ این حدیث و احادیث دیگر استفاده می‌شود که‌ ایمان به خدا شیرینی خاصی دارد و‌ این شیرینی‌ ایمان را همه افراد نمی‌چشند.
در روایت دیگر، مرحوم علامه مجلسی در بحارالانوار از امام صادق (علیه‌السّلام) نقل می‌کند: «من زهد فی الدنیا اثبت الله الحکمة فی قلبه و انطق بها لسانه و بصره عیوب الدنیا داءها و دواءها و اخرجه الله من الدنیا سالما الی دار السلام». کسی که زهد در دنیا را پیشه کند خداوند علم و حکمت و دانش را در قلب او قرار می‌دهد و زبانش را به علم و حکمت می‌گرداند و عیوب و درمان دردهای اخلاقی‌اش را به او نشان می‌دهد و هنگامی که از دنیا می‌رود، به سوی سرای آرامش خواهد رفت.

۴ - مفهوم صحیح زهد



زهد به چه معناست که علم، حکمت، بصیرت و تمام خیرات را به دنبال خواهد داشت؟ قرآن مجید در سوره حدید، زهد را تفسیر می‌کند: (لکیلا تاسوا علی ما فاتکم) برای آنچه از دست دادی عزاداری نکن؛ اگر برای اموال خود تدبیر کردی ولی عواملی آن را از بین برد، نشستن و گریستن، بیهوده و خلاف زهد است، (ولاتفرحوا بما آتاکم) و آنچه در دست داری، اسیر و وابسته‌اش نباش بلکه امیر و حاکم آن‌ها باش. مانند حضرت سلیمان (علیه‌السّلام)، اگر تمام دنیا را نیز داشتی، وابسته آن نباش.
به تعبیر دیگر چنانچه زهد را در یک جمله خلاصه کنیم به‌این معنی خواهد بود: خانواده، جامعه و کشور، زندگی ساده و به دور از تشریفات داشته باشند.
اگر وابسته به تشریفات، تجملات و زندگی پرزرق و برق شویم که مثلا باید اتومبیل ما آخرین سیستم باشد و خانواده از آخرین مدهای لباس استفاده کنند، در هتل‌های درجه یک اقامت کنیم، برای مراسم ازدواج تشریفات آنچنانی قائل شویم و غیره،‌ این روش زندگی، انسان را بیچاره و قوی‌ترین‌ اشخاص را ضعیف می‌کند و مایه انواع بدبختی‌ها و بیچارگی‌ها می‌شود.
زندگی اگر ساده باشد از طریق حلال و پاک تامین خواهد شد ولی اگر با تشریفات همراه شود معمولا از طریق حلال اداره آن ممکن نیست؛ و چون فرد باید از طریقی‌ این تشریفات را به دست آورد مجبور است به ربا، احتکار، رشوه و تضییع حقوق‌ ایتام مبتلا گردد. متاسفانه دختران بسیاری هستند که به دلیل نداشتن هزینه‌های پرتشریفات موفق به ازدواج نمی‌شوند و پسرانی که هزینه‌های‌ این گونه ازدواج‌ها را ندارند. مگر ازدواج بانوی اسلام (سلام‌الله‌علیها) بالاترین شخصیت زن در جهان بشریت با حضرت علی (علیه‌السّلام) بزرگ‌ترین انسان بعد از پیامبر اکرم (صلی‌الله‌علیه‌و‌اله‌وسلّم) با چه تشریفاتی همراه بود؟ بسیار شنیده‌اید و خوانده‌اید که چقدر ساده بود.
[۵] مکارم شیرازی، ناصر، شیوه همسری در خانواده نمونه.

بیایید بت‌های تشریفات و تجملات، چشم و هم چشمی‌ها را بشکنیم، مستقل فکر کنیم و به سوی زندگی ساده‌ای برویم. جوانانمان خوشبخت شوند و خودمان نیز با آرامش زندگی کنیم.

۵ - پانویس


 
۱. یوسف/سوره۱۲،‌ایه۲۰.    
۲. کلینی، محمد بن یعقوب، اصول کافی، ج۲، ص۱۲۸.    
۳. مجلسی، محمدباقر، بحار الانوار، ج۲، ص۳۳، ح۲۷.    
۴. حدید/سوره۵۷،‌ایه۲۳.    
۵. مکارم شیرازی، ناصر، شیوه همسری در خانواده نمونه.


۶ - منبع


پایگاه اطلاع رسانی دفتر آیت‌الله‌العظمی مکارم شیرازی، برگرفته از مقاله «تحریف مفهوم زهد».    






آخرین نظرات
کلیه حقوق این تارنما متعلق به فرا دانشنامه ویکی بین است.